Thursday, September 8, 2016

DIY Cara Buat Kuih Kelupis Sarawak Langkan Demi Langkah



DIY Cara Buat Kuih Kelupis Sarawak Langkan Demi Langkah | Kuih Kelupis merupakan kuih tradisi negeri Sarawak . Bahan utama untuk menghasilkan Kuih Kelupis adalah beras pulut . Ia seakan lepat pulut di semenanjung cuma bezanya lepat menggunakan beras pulut yang dicampur kelapa parut .

Alhamdulillah . Ramai yang dah share resepi Kelupis sarawak ni. Sebab sebelum ni pernah share kat macam macam group masakan. Semoga bermanfaat dan panjang panjangkanlah ilmu ni kpd sesiapapun. Nak juga simpan dlm album untuk rujukan diri sendiri. Rakan taulan yg belum share. Dipersilakan. Selamat mencuba.


DIY Cara Buat Kuih Kelupis Sarawak Langkan Demi Langkah

DIY Cara Mudah Buat Kuih Kelupis Sarawak 


Bahan utama untuk membuat kuih kelupis sarawak adalah

  • beras pulut
  • santan pekat
  • sedikit garam
  • daun palas 
Langkah-langkah membuatnya pula adalah seperti berikut :

DIY Cara Buat Kuih Kelupis Sarawak Langkan Demi Langkah

1- Rendam beras pulut selama 1 - 2 jam


DIY Cara Buat Kuih Kelupis Sarawak Langkan Demi Langkah

2- Masak pati santan bersama sedikit garam . 
Masak sehingga mendidih .


DIY Cara Buat Kuih Kelupis Sarawak Langkan Demi Langkah

3- Toskan beras pulut , masukkan ke dalam santan .


DIY Cara Buat Kuih Kelupis Sarawak Langkan Demi Langkah

4- Sukatan santan mestilah sekata dengan beras pulut .



DIY Cara Buat Kuih Kelupis Sarawak Langkan Demi Langkah

5- Beras pulut mestilah dikacau dengan kerap untuk elak hangus .


DIY Cara Buat Kuih Kelupis Sarawak Langkan Demi Langkah

6- Kacau beras pulut sampailah semua santan meresap ke dalamnya .


DIY Cara Buat Kuih Kelupis Sarawak Langkan Demi Langkah

7- Masukkan beras pulut ke dalam pengukus .
Kukus beras pulut sampai masak .


DIY Cara Buat Kuih Kelupis Sarawak Langkan Demi Langkah

8- Apabila pulut sudah masak , keluarkan dan tuangkan ke dalam dulang besar .
Selepas itu , ratakan pulut seperti gambar di atas .


DIY Cara Buat Kuih Kelupis Sarawak Langkan Demi Langkah

9- Potong pulut sama besar .


DIY Cara Buat Kuih Kelupis Sarawak Langkan Demi Langkah

10- Rapikan bentuk potongan pulut menggunakan upih pinang .
Boleh juga menggunakan daun pisang .


DIY Cara Buat Kuih Kelupis Sarawak Langkan Demi Langkah

11- Susun Pulut Yang Sudah Dirapikan di dalam talam .


DIY Cara Buat Kuih Kelupis Sarawak Langkan Demi Langkah

12- Ambil daun palas , masukkan pulut dan bungkus sperti gambar di atas .


DIY Cara Buat Kuih Kelupis Sarawak Langkan Demi Langkah

13- Ambil 4-5 bungkus kuih kelupis , kemudian ikat jadi satu menggunakan tali rapia .



DIY Cara Buat Kuih Kelupis Sarawak Langkan Demi Langkah

14- Kukus kuih kelupis selama 40 hingga 60 minit .


DIY Cara Buat Kuih Kelupis Sarawak Langkan Demi Langkah


Kuih kelupis sedap dimakan bersama kari ayam .









Load disqus comments

0 comments